„Câinele japonez”, premieră mondială la San Sebastián

Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian a avut anul acesta trei filme cu participare românească. Motiv de uşoară mândrie naţională: filmul românesc e demult internaţional, sau, cum mi-a spus Roberto Cueto, membru în comisia de selecţie a festivalului, aproape inevitabil într-un festival mare.

Fotografie din filmul "Câinele japonez"

Victor Rebengiuc în filmul „Câinele japonez”

Am văzut prea puţine filme la ediţia 61 (am rămas acolo cât a stat şi „echipa” României, susţinută de ICR Madrid), de fapt, în afară de „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, la Nuevos Directores, Caníbal, de Manuel Martin, cu Olimpia Melinte şi Antonio de la Torre, prezentat în secţiunea Oficială,  am apucat doar „Vrăjitoarele din Zugarramurdi”, cea mai recentă elucubraţie frumoasă a lui Alex de la Iglesia (în afara concursului) şi, evident, „Poziţia copilului„, prezentat în secţiunea PERLAS.

„Câinele japonez”, prezentat în premieră absolută în 22 septembrie la Festival, este, probabil, cel mai emoţionant film românesc din ultimii ani. Regizorul Tudor Cristian Jurgiu a reuşit să surprindă, cu mare fineţe, ajutat de scenariul lui Ioan Antoci, universala problemă a lipsei de comunicare dintre două generaţii, dintre părinţi şi copii. Filmată la Giurgiu (de regizorul Jurgiu, cu producătorul Tudor Giurgiu, asta pentru ca să fie totul şi mai uşor de confundat!) povestea lui Costache, interpretat magistral Victor Rebengiuc (80 de ani), este una a demnităţii omeneşti, după o dublă tragedie, a pierderii soţiei şi a casei, în urma inundaţiilor care fac, de ani de zile, ravagii în satele româneşti. Pe acest fond, cu imagini care, vorba lui Pavlu, Şerban Pavlu, partenerul lui Victor Rebengiuc în film, sunt şi ele personaje (director de imagine, Andrei Butică), este transpusă întoarcerea acasă, după foarte mulţi ani, a fiului emigrat în Japonia.

Câinele Japonez – Trailer from Transilvania Film on Vimeo.

Tudor Cristian Jurgiu, care debutează cu acest în film în lung metraj, mi-a spus după premieră că nu speră la premiu. E greu de pariat, sunt 17 pelicule în această competiţie , din ce în ce mai dură. Sâmbătă, 28 septembrie (stau ca pe ace!) aflăm.