Ce nu se spune la stiri 1

A trecut si accidentul avionului SPANAIR… A fost groaznic pentru ca au murit 154 de oameni si intre ei au fost si copii. A fost groaznic pentru ca a trebuit sa povestesc la radio cum s-a intamplat si poate nu as fi decis sa scriu nimic acum daca pe blogul prezentatorilor de la televiziunea nationala spaniola (excelent!) nu as fi gasit cateva postari pe tema accidentului. Una dintre ele suna asa: prezentatorul David Cantero, care are doi frati piloti, il suna pe fratele mai mic, Dani, care se pregatea sa zboare spre Munchen si il roaga sa ii dea cateva detalii tehnice in legatura cu posibilele cauze ale accidentului. Si Dani zice: stai ca am un prieten bun la Spanair si il sun acum. Dupa cateva minute, telefonul lui David (prezentatorul) suna. Era fratele sau, Dani, care ii spune: prietenul meu este chiar pilotul care s-a prabusit. Fara cuvinte…
Ca de obicei, jurnalele de stiri din Romania au avut prea putine relatari si subiectul a fost asezat undeva la coada. Daca nu au fost romani – si bine ca nu au fost!!!! – nu ne-a durut prea tare. Daca nu e crima, viol, sinucidere…sau nu s-au scuipat Mitica si Prunea, sau nu s-a intamplat in tara, in general….nu are loc. Nu exista. Mai repede intra o stire cu sanii Pamelei Anderson la jurnalul de 7 decat una despre uraganul X care a lasat raniti si morti in urma sa.
Suntem buricul pamantului si prezentam stirile ca un spectacol de prost gust. Ma refer la televiziune, ca la radio, in zona stirilor, nu exista concurenta. Continui sa cred ca radioul public nu are concurenta la jurnale (asa e normal sa fie, avand in vedere puterea de emisie si resursele), iar paginile de externe ale ziarelor sunt foarte slabe. Unele ziare aproape ca nu au pagina de externe. Comentatori de politica externa? Cred ca e vorba de o specie pe cale de disparitie, din pacate. Bloguri de corespondenti externi? Nu stiu sa fie, dar daca gasiti vreunul, dati-mi de veste, va rog. Toate ziarele serioase din Spania- o sa dau mereu exemplul asta, ca aici traiesc – gazduiesc bloguri ale corespondentilor externi. Unde intr-adevar dezbat lucruri importante si relateaza pe larg experientele profesionale din zonele din care transmit.
A, voiam sa remarc si diferenta de stil. La televiziunile spaniole parca si hainele stau altfel pe oamenii de la stiri. La noi toti stau stramb, au vocile afectate, pitigaiate, fara volum, nu deschid gura si se imbraca prost. Inclusiv marile vedete, de la orele de maxima audienta. Din pacate.
In urmatoarea postare o sa va spun cate ceva despre gradinitele spaniole. Fara sa compar. Promit.

One comment on “Ce nu se spune la stiri

Leave a Reply