Ciorile romanesti din Elvetia, intre vanatoarea lui Tiriac si premiile Goya 2

(text inspirat din discutia cu prietena mea, Luciana)
Nu au nici o legatura, desigur, dar nu au loc una de cealalta. Daca premiileGoya (ale Academiei spaniole de Film) ar fi avut loc odata cu vanatoarea lui Tiriac (cui ii pasa ce, unde si cum vaneaza Tiriac??? acum pe bune…), cu siguranta stirea ca Mungiu a luat premiul pentru cel mai bun film european in 2008 nu ar fi intrat nicaieri. Oricum, imi pun capul ca jumatate din cititorii ziarelor si privitorii la TV nu au stiut ca “4, 3, 2” (sau, si mai rau, “432”) a fost premiat la Madrid, unde Mungiu a vorbit cu Benicio del Toro si cu oameni de teapa lui.
De ce zic de Tiriac? Pentru ca, bietul de el, fara sa aiba vreo intentie – cred ca fuge de televiziuni ca dracul de tamaie – a fost subiect de stire de deschidere vreo trei zile. Televiziunile romanesti si-au instalat satelitii in fata casutei din padurea unde au loc vanatorile de pomina, fara ca, vreun minut, vreo fata de bastan sa apara in cadru. Avem, n-avem informatii, NOI TRANSMITEM IN DIRECT. Felicitari pentru profesionalism, ce sa zic. Who cares incotro merge meseria asta, oameni buni?
Fatucele cu microfon, vorba lui Badea, vorbesc despre nimic. Si stiti care e problema? Ca de fapt nici vina lor nu e, pentru ca aceste minunate comenzi vin de la centru, din minunata redactie, din prea multa si mirobolanta materia cenusie editorialesca a marilor minti de redactori sefi, producatori si alte creiere platite sa dea cu informatia in populatie.
Ce sa zic de stirile PROTEVEEEEE???? Ma uitai aseara si ma ingrozii!!!! Dupa un jurnal de ora 7 seara iti vine sa iti tai venele direct, fara nici o ezitare!!! Crime, crime, crime… Undeva, pe final, vreo doua stiri externe – CU MORTI, DESIGUR – si, pe final, referendumul din Elvetia. Innebunim cu totii, oameni buni, pentru ca asta cu Elevetia a fost foarte tare. O dezbatere serioasa nu am vazut, poate mi-a scapat. Sau poate sunt satula de dezbateri? Ca sunt aceiasi specialisti, indiferent de subiect, fie ca vorbim de Gaza, fie ca avem un referendum despre ciori. Ca astia suntem in Europa, niste ciori, dragii mei. Mi se confirma, chiar daca spaniolii nu ar spune fatis, ca italientii, ca avem o imagine oribila si in Spania: intr-un interviu cu printul Paul in presa spaniola, jurnalista il intreaba: Regretati imaginea proasta a Romaniei in Spania?
Deci da, regretam, din tot sufletul. Regretam si spatiul nesemnificativ pe care, in general, presa spaniola o da prezentei oficialilor romani in Madrid. O stire mica, mica de tot, apare si in revista ministerului de Externe, Miradas al exterior: Ministrii de Externe ai Romaniei si Georgiei au vizitat Spania… In cinci randuri se spune tot.
In schimb, alertele cu romani arestati…imi inunda casutele de mail. Atat de multe sunt ca la un moment dat voiam sa renunt la ele. Nici la Jurnal parca nu mai interesa pe nimeni ca au mai fost arestati 25 de romani. Oricum, Jurnalul e prea mic pentru subiectele externe, prea complicate si prea plictisitoare pentru urechea ascultatorului roman, obisnuit numai cu crime…si cu scandaluri de doi bani. Paradoxal, desi sunt din afara, subiectele astea tot dinauntru vin. Oricum, si dezbaterile pe temele de criza si intoarcerea acasa a romanilor tot la infractori ajung. Oare de ce?

Daca stie cineva sa imi explice chestia asta…trimiteti un mail.
Oricum, m-am decis sa scriu mai des, poate chiar sa fac o lista zilnica de subiecte interesante din Spania, ca de fapt de asta imi facui blog.

2 thoughts on “Ciorile romanesti din Elvetia, intre vanatoarea lui Tiriac si premiile Goya

  1. Reply LaVi Feb 9,2009 3:05 pm

    bine te-ai intors acasa, Annamaria!

Leave a Reply