De ce filmul românesc se vede mai bine afară? 1

Talentul regizorilor români de film, profesionalismul actorilor şi al operatorilor, abilitatea caselor de producţie de a „inventa” fonduri şi de a face coproducţii, încăpăţânarea generală de a se prezenta la festivalurile mari, bucuria de a fi selecţionate…toate se duc naibii dacă acasă nu există susţinere oficială. Pentru că, paradoxal, cu cât mai multe premii la cele mai mari competiţii, cu atât mai puţine fonduri publice se alocă filmului românesc! Şi ca vaca deşteaptă care dă cu copita în şiştar, mai apar şi declaraţii oficiale „inspirate” de patriotismul de doi bani.

Afisul Festivalului International de Film de la San Sebastian 61

Afisul Festivalului International de Film de la San Sebastian

Acestea ar fi câteva concluzii după colocviul despre Noul film romanesc, organizat de ICR Madrid în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, ediţia 61, unde premiatul Berlinalei, „Poziţia copilului„, de Călin Peter Netzer a fost prezentat la secţiunea Perlas, Câinele japonez, de Tudor Cristian Jurgiu a fost selecţionat la Nuevos Directores, iar Caníbal, de Manuel Martín (cu participarea casei de producţie Libra şi talentata Olimpia Melinte), concurează în competiţia oficială.

Tudor Giurgiu, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Calin Peter Netzer, Tudor Cristian Jurgiu au vorbit despre starea cinematografiei româaneşti actuale, răspunzând la întrebările criticului Roberto Cueto, „vinovat” în mare parte de selecţia producţiilor româneşti în acest festival.
In ultimii ani, asta o ştie toată lumea,  regizorii români nu au lipsit din festivalurile mari, după o vreme îndelungată în care România nu era cunoscută afară prin cinematografia sa. Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Marian Crişan, Radu Muntean şi alţii au ajuns să fie cunoscuţi şi foarte apreciaţi de organizatorii festivalurilor şi de publicul cinefil. Încă o dată: filmul românesc este inevitabil într-un festival mare. Dar, ce te faci dacă acasă, la Bucureşti, un parlamentar, care zice că e profesor, distruge, cu o frază, cel mai bun film al anului, nominalizat de România la Oscar? Ce argumente să ai?  Ce mai contează că e cel mai văzut film din ultimii 10 ani în cinematografe, cu peste 100 de mii de bilete vândute? Că Luminiţa Gheorghiu, Cornelia, este una din cele mai iubite actriţe? Că la San Sebastian, sala de proiecţie a fost plină, deşi filmul a fost programat luni, la ora 23? Că presa spaniolă e plină de elogii, interviuri şi cronici care vor face mai uşoară distribuţia lui aici?
Mi-a rămas în cap ce a spus Tudor Giurgiu la colocviu: Romania e constantă în festivaluri, în România filmele se fac cu foarte puţini bani, avem un stil deja născut din austeritate şi…cu cât mai multe premii câștigă filmul românesc, cu atât mai puțini bani primește industria!
„Sărăcia nu e bună, te gâtuie” , a spus Luminiţa Gheorghiu (şi câtă dreptate are!), iar regizorul Călin Peter Netzer speră, totuşi, ca filmul său să aibă parte de susţinerea financiară necesară pentru campania pentru Oscar 2014. Altfel…rămânem închistaţi într-un naţionalism idiotizant, incomprehensibil după atât de mulţi ani de la căderea comunismului.

One comment on “De ce filmul românesc se vede mai bine afară?

  1. vigrxplus2015 apr. 29,2015 5:41 pm

    Noi ii alegem, e vina noastra.

Comments are closed.