De ce?

Românii au votat partide, nu oameni, deși sistemul de vot este uninominal. De fapt, au votat tătuci, aceeși problemă de 23 de ani. Din informațiile pe care le am până acum, neconfirmate oficial, românii din Spania au preferat, majoritar, așa cum prevedeam încă de acum doi ani, partidul unui proprietar de televizune.
Cu tot respectul pentru cei care au votat și pentru cei care nu au dorit să își exprime votul, cred că avertismentul premierului (”cine ridică sabia, de sabie va muri”) nu pune nicidecum capăt confruntărilor din politica românească.
Sau…”razboiului civil”, după cum chiar V. Ponta a numit aceasta luptă cu președintele.

Din afară, discursurile candidaților-lideri de partid sau alianțe se văd altfel. Cu alți ochi. Cine a avut cel mai bun discurs aseară, la ora 21,00, la închiderea urnelor? Din punctul meu de vedere, Kelemen Hunor de la UDMR. Angajament, bun-simț, limbă română corectă, coerență – discursul perfect. Ce ton au avut ceilalți? De confruntare, ură și încrâncenare.
Problema cea mai dificilă pe care o are de rezolvat România astăzi este credibilitatea. E suficient să citești tilurile din presa internațională pentru a contura o imagine jalnică a României în lume. O Românie încă înfometată și cu probleme sociale grave, cu un sistem sanitar distrus, deși cu resurse umane extraordinare, cu un învățământ considerat prostituata bugetului național și cu o clasă politică cel puțin neserioasă.
Pentru cine are curiozitatea, aici aveți două articole recente despre România.

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/12/romanian-politics
http://internacional.elpais.com/internacional/2012/12/08/actualidad/1354989996_444475.html