Decembrie 2012 și alegeri

Mă întreb cum va arăta prezența la vot duminică, 9 decembrie, când suntem chemați să alegem doi senatori și patru deputați pentru a ne reprezenta în Parlamentul României. Mă gândesc, cu groază, cât de dezamăgiți sunt unii români de acasă de politicieni, în general, și încerc să înțeleg ce i-ar putea mișca pe românii din Spania să se prezinte, în număr mare, la urne. 41 de secții în toată Spania, unde trăiesc 900 de mii de compatrioți, nu sunt puține, dar nici multe.
Am văzut că se comentează mult pe tema actelor pentru a putea vota. În lipsa unui registru al românilor din străinătate, cred că autoritățile caută (până când???) soluții pentru a evita suspiciunea de fraudă și a controla, oarecum, sistemul de votare. Așadar, mergeți la vot, dar cu pașaport și certificat de rezidență. Problema este că prea puțini români vor cunoaște, în timp util, această noutate și se vor întoarce acasă fără să fi putut vota. 

Nu știu cât costă alegerile în străinătate, dar știu ce eforturi umane se fac pentru a acoperi necesarul de membri pentru comisiile electorale din cele 41 de secții. Rămâne, în continuare, în aer, votul prin corespondență, care este, fără îndoială, cea mai ieftină variantă. Dar nu are cum să fie o realitate, atâta timp cât dacă îl critici pe Băsescu, musai ești cu Ponta. Sau invers.