Gradinita spaniola, romanii si prostia 4

Citesc o stire draguta despre cum se intorc copiii capsunarilor in tara, pe motiv ca SCOALA ROMANEASCA E MAI BUNA DECAT CEA SPANIOLA. Cel putin asa crede un inspectorat judetean din partea de sud a tarii!!!! Si eu, care credeam ca se intorc pentru ca PARINTII lor se intorc acasa, in Romania, deoarece in Spania se simte tot mai tare criza economica!!!
Nu stiu cum e scoala publica in Spania, dar stiu cum e in Romania. Si mai stiu cum e gradinita publica in Spania, pentru ca am doi copii de gradinita aici.
Unde nu costa nimic sa rezervi locul pentru toamna, adica inscrierea. Unde, daca ai doi copii la aceeasi gradinita ai sanse mari sa obtii reducere de 50% pentru manuale – care costa, anual, pentru copiii de la 3 la 5 ani, in jur de 120 de euro. Unde mancarea la pranz – optional – costa 4, 40 euro pe zi. Si ai variante: daca ai nevoie ca odrasla sa iti manance zilnic la gradi, platesti o data pe luna. Daca ai nevoie doar din cand in cand platesti un pic mai mult, insa daca iti convine – si sigur iti convine – platesti un bon de 10 mese pe care il poti consuma de-a lungul intregului an scolar.
Unde engleza si informatica nu sunt materii optionale, ci intra in programa scolara, ca sa zic asa.
Unde rechizitele costa 40 de euro pe an si atat. Si sunt toate la fel. Unde exista halat peste hainele de strada, un fel de uniforma, astfel incat copiii sa nu se murdareasca prea tare. Unde educatoarele nu primesc decat o data pe an cadou, in iunie, o atentie cumparata din fondul de 40 de euro, acelasi din care se cumpara si chipsurile pentru carnaval si jeleurile. Unde educatoarea nu sta de vorba pe hol despre cum s-a purtat copilul meu azi, pentru ca nu are timp. Trebuie sa se ocupe de toti la fel. Si daca vreau sa stiu cum e copilul meu la gradi, cer programare si sta de vorba NUMAI cu mine, NUMAI despre copilul meu. Nu si despre altii!!!! Si unde la sedintele cu parintii se discuta norme generale, planuri despre excursii si despre evolutia generala a copiilor (la ce litera au ajuns, ce ar trebui sa repetam cu ei acasa etc.)
Per total, un sistem bine organizat, cu atentie personalizata si fara diferente intre copii. Probabil ca asta imi convine cel mai mult.
Nu vreau sa compar, asa cum nu mai vreau sa aud comparatii despre cum sunt popoarele in general. Generalizarea absurda e masura limitarii, si de o parte si de alta. Atat.

4 thoughts on “Gradinita spaniola, romanii si prostia

 1. Reply Sorin Simion Oct 30,2008 9:21 pm

  Felicitari pentru acest post! Ar trebui să scrii mai des, dar şi noi ştim cum e cu doi copii, ai noştri cel puţin sunt mai mari. Vreau să te felicit şi pentru alegerea ta în conducerea ACPE. La treabă, că-ncepe show-ul electoral!

 2. Reply Anonymous Dec 15,2008 9:23 pm

  salutam romanii care rezista si fac onoare locului de bastina. ma bucur ca am gasit acest blog, parca am dat de o gura de aer.
  mamica din ro

 3. Reply UN OM Jan 16,2009 12:34 pm

  asa ne-am obisnuit… vai ce bine e in Romania, fara niciun argument concret. Oamenii vin acasa nu fiindca avem un sistem scolar mai bun, nu pentru ca aici este mai bine… vin pentru ca din pacate nu prea mai au ce face pe acolo… asa ca sunt fortati sa se intoarca in sistemul asta corupt si pervers. de fapt asta este realitatea

 4. Reply LaVi Jan 18,2009 2:16 pm

  cat e alocatia lunara, Anna?

Leave a Reply