JURNAL DE VACANTA IN ROMANIA 1

Revin in Spania, unde incerc sa ma pun la punct cu realitatea de aici si sa imi pun in ordine ideile din vacanta in Romanica: ultimele impresii de pe drumul de intoarcere si eventuale proiectii pe termen mediu (ca orice “spaniol” facut, iar nu nascut, sau dupa bunul obicei al locului, ma gandesc la urmatoarea vacanta…).
Pana sa va spun cum a fost drumul, mai ales cel cu masina de la Copsa Mica la Blaj, arunc un ochi peste alertele de la Google, despre romani, evident in limba spaniola. DEZASTRU. Noroc cu Olimpiada, ca asa mai avem si vesti bune, in rest…sa ne fereasca Sfantu’!
Dupa ce am petrecut trei saptamani frumoase in Romania, in acelasi loc linistit si plin de libertate, mai ales pentru copii, ne urcam in masina de la Sibiu si plecam spre Cluj-Napoca, de unde urma sa luam avionul spre Madrid. Ca sa evitam Sebesul, unde e un haos fara margini, din cauza asfaltarii pe bucati a drumului european (poate pentru ca e in Europa si se pare ca pe acolo mai trec si europeni!!!), am plecat prin Sura Mare, spre Copsa Mica si Blaj. Sa nu va duceti pe acolo decat daca nu aveti alta varianta! Si cum nu aveti…inarmati-va cu rabdare si pregatiti-va pentru gauri si hopuri. O fi fost Sibiul capitala culturala europeana in 2007, dar drumurile judetene sunt in ultimul hal, oameni buni. Pe oriunde ai lua-o, esti in aer! Carpeli si gauri. Pacat de zonele minunate pe care le are Sibiul si de peisajele pe care in putine locuri le mai poti vedea astazi.
In fine, dupa aproape PATRU ORE in care am parcurs 180 de km – distanta care in orice tara civilizata – PANA SI MAROCUL ARE DRUMURI FOARTE BUNE!!!! – se parcurge in maxim 2 ORE, am ajuns la Cluj -Napoca. Intrarea in oras este o aventura, ce sa zic, alti nervi, alta distractie. Noroc ca am plecat cu suficient timp inainte! In marea de masini si camioane, un politist disperat alearga dintr-un loc in altul fara succes…Parca mi-e si mila de el, dar ma si enervez, ca stiu ca daca ar fi construit un sens giratoriu si instalate doua semafoare, totul ar fi mult mai simplu. Dar, ma rog, ajungem la aeroportul international CLUJ, unde este foarte multa lume si unde se simte nevoia de aer… care lipseste cu desavarsire. Spatiu mic, aer zero…incepem sa transpiram si sa ne simtim lipiciosi… La coada, o doamna amabila incearca sa ii spuna unei tinere care mergea si ea in Spania, ca sta la coada gresita, ca ala e zborul de Turcia. Alta coada nu era, asa ca… nu am inteles foarte bine sensul amabilitatii.
Dupa controlul de frontiera, unde mare noroc am avut ca am dat peste politisti tineri, cu educatie si foarte amabili, mergem pe rand la baie. Caci e o singura toaleta pentru fete, alta pentru baieti… probabil din lipsa de spatiu. Bine ca e international aeroportul, nu?
Am uitat sa va spun ca inainte sa trecem de control, am baut o cafea- buna- la restaurantul de sus. Unde nu exista toaleta, evident, a trebuit sa coboram din nou cu copiii la baie…
In fine, urcam in avion – al companiei Tarom, unde ne asista o echipa tanara si destul de bine pregatita, insa care mai are de lucrat la…zambet.
Zbor excelent, servire foarte buna, aterizare perfecta. Ce piloti buni avem? Da, fara indoiala.
Ce posibilitati grozave exista in Romania pentru turisti? Desigur, dar e nevoie de lucruri simple: drumuri si un pic de interes.
Am ajuns la Madrid si am rasuflat usurati dupa ce ne-am recuperat bagajele si am completat o declaratie de reclamatie: una din valize a ajuns fara maner. Sincer, nici nu stiam ca exista un serviciu de acest fel. Dar, din nou, asta se intampla in Barajas, Madrid, in uriasul terminal 4, unde aterizeaza si de unde decoleaza sute de avioane zilnic si unde aerul conditionat functioneaza non-stop.
Am ajuns in Spania din vacanta in Romania. Recunosc ca ma gandesc cu regret ca ar fi putut sa fie invers.

One comment on “JURNAL DE VACANTA IN ROMANIA

  1. Reply explorish Oct 8,2008 7:58 am

    90% din românia mai are de lucrat la zâmbet.
    fain blogu’.

Leave a Reply