La ce e bun Facebook şi de ce prefer Twitter

Primul raport de la Facebook pe 2013, apărut zilele acestea, este, probabil, primul rezultat vizibil, oficial, al cafelelor băute de fondatorul M.Z. cu preşedintele Obama: guvernul SUA  a solicitat, conform acestor date, în primele şase luni ale anului, peste 20 de mii de informaţii privind conturile unor cetăţeni ale celei mai democratice ţări din lume.

Rezultatele raportului privind solicitarea de date ale utilizatorilor Facebook din partea guvernelor

 

 

 

 

 

 

În virtutea transparenţei, căci ce este FBK altceva decât o reflexie a vieţii însăşi, organizaţia explică în ce condiţii solicitarea de date este valabilă. Cea mai mare parte se referă la infracţiuni (furt, sechestru etc.) şi cuprinde date privind numele şi profilul utilzatorului, dar şi adresa IP sau conţinutul conturilor personale. Normele sunt stricte şi solicitanţii trebuie să le îndeplinească dacă doresc date confidenţiale despre utilizatori, se arată în raportul companiei. După cum  ne informează aceeaşi pagină, FBK va publica regulat asemenea rapoarte.

Aşa cum se înţelege din raport, autorităţile pot solicita date şi informaţii privind anumiţi utilizatori dacă aceştia au probleme cu legea. Ce se poate citi în acest prim raport oficial este că în România, în ciuda succesului uriaş al acestei reţele, folosită mai mult decât oricare alta (cei mai mulţi o utilizează în scop pur personal), autorităţile au solicitat doar în 16 rânduri informaţii acestei companii, cea mai vizibilă gazdă de profiluri din lume. Doar 36 de conturi şi utilizatori au fost pârâţi la nenea stat în România. Spania, în schimb, a avut 479 de cereri pentru peste 700 de conturi, iar India, peste 4 mii de utilizatori verificaţi.Vecina Bulgarie şi îndepartata Japonie, câte o solicitare.

Ca utilizator zilnic asiduu al netului,  mărturisesc că de câte ori deschid Facebook-ul, simt vigilenţa „ochiului” nevăzut. De aceea, am regretat profund că am ratat cursul pentru părinţi ţinut la şcoală de un specialist de la Poliţia spaniolă (mă aflam la un eveniment pe care îl acopeream pentru Radio). Ştiu că nu trebuie să anunţ pe FBK că plecăm în vacanţă şi în nici un caz să nu fac publică adresa (casa poate fi obiectiv al hoţilor) şi aceeaşi grijă o am la setările mobilului, care de obicei nu are gps-ul activat. Ştiam, înainte să am cont pe FBK, că o să fiu bombardată cu reclame la produse care nu mă interesează şi mi-am dat seama, foarte repede, că reţeaua nu mă ajută prea mult la job, dar îi incurcă mult pe alţii, pentru simplul motiv că pierd vremea uitându-se la ce fac „prietenii”, în loc să muncească. Sau să îşi trăiască viaţa, să se distreze în mod real.

În Spania, datele arată aşa: 17 milioane de utilizatori de FBK (cam cât toată populaţia activă a ţării!) şi aproape jumătate din utilizatorii de internet au cont pe Twitter.  A doua ţară din Europa, cu cei mai mulţi utilizatori de Twitter, a opta în lume. Oricum ar fi, distanţa dintre ele nu e foarte mare şi la mijloc este You Tube. Pe un loc de invidiat este spaniola Tuenti, cu peste 4 milioane de utilizatori în 2012.

Dacă Facebrands are dreptate, peste 6 milioane de români folosesc FBK. În schimb, utilizatorii de Twitter, una din cele mai populare reţele sociale din lume (eu zic că e cea mai prietenoasă, profi şi cea mai comodă!), sunt de 100 de ori mai puţini în România. Explicaţiile au fost găsite de bloggeri care se dau cunoscători (cei mai mulţi dintre ei băieţi cu limbaj agresiv, de regulă misogini) şi sunt ba că personalităţile de la noi nu au Twitter, ba că firmele nu ştiu să facă marketing etc. Eu zic că românului îi place mai mult să se laude decât să dea SHARE. Şi că justiţia, poliţia, autorităţile române, în general, nu au nevoie de informaţii „oficiale” date de reţelele  de socializare, au oamenii lor.