Limba catalana, motiv de cearta in Parlament, la Madrid

Bosch

Alfred Bosch la tribuna Congresului

Desi stiau ca nu e in regula, au facut-o. La Madrid, in Congresul Deputatilor. Au vorbit in catalana.

Trei deputati catalani, intre ei Alfred Bosch, pe care l-am si intervievat pentru radio, au fost dati afara din sedinta, pentru ca au vorbit in limba lor. Oficiala, dar la ei acasa, nu in Parlamentul din Madrid. Pretexul: sentinta unui tribunal catalan, conform careia daca un elev cere ca ora sa fie predata in spaniola, dascalul este obligat sa tina ora in spaniola. Joan Tarda, primul dat afara din sedinta, a cerut permisiunea sa tina discursul in limba sa, prezentand si motivatia.

Presedintele Camerei nu i-a dat voie si la a treia chemare la ordine l-a si invitat sa paraseasca sala. Elegant, civilizat. Cu regulamentul in fata. Deputatul nu s-a opus. La fel s-a intamplat si cu ceilalti doi: la fel de calm, dar rapid au fost invitati sa plece din Congres. Un coleg basc a pronuntat si el cateva cuvinte in euskera, in semn de solidaritate cu deputatii catalani. A fost avertizat o data si a trecut pe versiunea originala. Sau…cine mai stie care era V.O. in filmul acesta? Important e ca nu s-au paruit, scuipat, jignit.

La Madrid, am vazut sesiuni interminabile, cu sfanta pauza de masa la pranz, ce-i drept. (Arde, inunda, potop, dar pauza de masa e milenara, ce naiba!) Am ascultat discursuri plictisitoare, de o ora si jumatate sau doua, cautand cu disperare bucata pentru stire, am auzit reprosuri, ineptii, minciuni, demagogie, acuzatii, anecdote, metafore, dar niciodata nu am auzit jigniri sau urma de nesimtire.

Nici la duelurile Zapatero-Rajoy, Rajoy-Rubalcaba, De la Vega – Santamaria, Santamaria -Rodriguez.
Nici macar ieri, cand presedintele Posada a fost obligat sa citeasca regulamentul. Asa cere… regulamentul: sa ii citeasca, ca din Biblie, deputatului in cauza.
Dar s-a dovedit, pentru cateva minute, ca nici catalana nu e tabu la Madrid.

Oh, Catalonia!