Nadia, regina copiilor borfasi (dupa EL PAIS)

MATINAL, 23 martie -Radio Romania Actualitati
DESPRE NADIA, REGINA COPIILOR BORFASI DIN MADRID

Nadia, o copila de 14 ani – e vorba de un nume fictiv, dar personajul e real – a devenit, scria EL PAIS in editia de ieri, cosmarul politistilor din centrul capitalei si mai ales, al celor care folosesc bancomatele din centrul Madridului, din Gran Via.
Numele fictiv, Nadia, ne duce cu gandul la Nadia Comaneci, celebra gimnasta si cred ca reporterul de la El País nu a ales acest nume intamplator. Eu o vad – si sunt convinsa ca nu sunt singura- ca o ironie la adresa natiunii romane si a valorilor sale. Una profitabila, desigur, pentru ca asa cititorul poate sa faca mai repede legatura cu Romania. Din pacate.
Motivul cosmarului, cum ziceam, este furtul din bancomat, activitate in care copiii romani si albano-kosovari din Madrid sunt specialisti. De obicei actioneaza in duet, un copil cere ceva de pomana exact in momentul in care ies banii din bancomat, victima se intoarce catre minor, in timp ce al doilea, intr-o fractiune de secunda, pune mana pe bani si fuge.
Potrivit legii, minorii cu varste sub 14 ani nu au raspundere penala, singura solutie fiind internarea intr-un centru special, de unde pot fi externati de catre parinti. Nadia a fost de fiecare data recuperata de parinti si trimisa, spune politia, la furat si cersit. Nici parintilor nu li s-a imputat nimic, desi politia a cerut in repetate randuri arestarea si judecarea lor, astfel incat sa li se retraga dreptul de tutela. Nici una din strategiile folosite de politie nu a functionat si Nadia continua sa fie activa in centrul Madridului, dar pentru ca implinit 14 ani si ar putea fi arestata si, desigur, ea stie acest lucru, acum ea controleaza un grup de copii mai mici care folosesc exact aceleasi metode de furt.
E limpede ca cele 120 de arestari intr-un singur an ale unui minor infractor duc la concluzia ca sistemul e gresit. Totusi, Avocatul Minorului din Madrid crede ca un exista nici un vid legislativ, ci ca legea nu este aplicata corect. In cazul acestui copil, Avocatul Minorului a cerut Departamentului Familiei si Problemelor Sociale din Guvernul regional sa isi asume tutela acestui copil, insa acesta a refuzat, pe motiv ca fata are parinti si ca nu e cazul.
E usor de presupus ca nimeni nu doreste sa isi asume responsabilitatea acestui copil problema si ca e mai simplu sa il lase pe strada si la dispozitia unor parinti care profita de pe urma sa. Mai exista si posibilitatea legala de internare intr-un centru de minori cu regim special, inchis si controlat, dar legea e clara si in acest sens: internarea este posibila doar cu acordul parintilor. Concluzia finala, chiar daca pare un loc comun: Spania este tara ideala pentru infractori, mai ales pentru retelele de cersetorie, furt, prostitutie. Se pare ca aceste persoane, romanii care si-au gasit aici terenul ideal pentru infractiuni, sunt foarte buni cunoscatori ai legilor spaniole, astfel incat dau mari batai de cap autoritatilor. Atat de mari, incat Catalunia si Valencia prevad sa reduca limita de varsta penala de la 14 la 12 ani!!! Din cauza minorilor romani!!!

Rezultatul acestei situatii este ca Nadia este un copil infractor cu experienta si a devenit, asa cum o numeste EL PAIS, regina copiilor borfasi din centrul Madridului.

Leave a Reply