Romanul din Spania – partea intai

M-am abtinut, de multe ori, sa spun exact ce gandesc si e foarte rau sa te abtii, pentru ca:
1. esti ipocrit
2. decat sa tii in tine… chestie care, in timp, inseamna consecinte grave pentru corpul uman, mai bine te manifesti
Ei bine, pentru prima data, cred, astazi, mi s-a intamplat sa nu ma abtin. Pe bune. Si cum demult voiam sa fac un mic portret al romanului din Spania… gasesc acum ocazia perfecta.
Ma duc sa imi fac o dublura la cartela de telefon, in orasul in care locuiesc de 6 ani jumate, la un magazin Vodafone (aici am voie sa zic numele firmei, ca nu e publi). Cateva persoane la coada si ma gandesc ce ghinion ca tocmai azi mi s-a blocat cartela, macar sa nu pierd agenda etc etc. Langa mine, la nici 2 minute, vine o tanti, care se uita, se uita, se uita…la mine. Isi ia inima in dinti si ma intreaba, intr-o spaniola stricata: esti romanca? In Alcalá de Henares traiesc, am uitat sa va spun, vreo 20 de mii de romani, din aproape 200 de mii de locuitori.
Zic da, si incepem sa vorbim. Mai mult ea, ca eu m-am dovedit de-a lungul timpului o foarte buna ascultatoare. Aflu in 5 minute – avantajul bunului ascultator – povestea vietii ei, pe care nu am sa o redau aici din diverse motive. Interesant este ca femeia e de doi ani in Spania si e SINGURA. Bref, ma roaga sa o ajut: vrea sa treaca de la cartela prepay la contract. Sigur, zic. Da. zice, dar trebuie sa imi iau si telefon. OK, zic, trebuie sa fie oferte bune. Da, zice, dar gratis. Bun, zic, vedem cand ne vine randul.
Imi rezolv problema mea in 2 minute si il rog pe baiatul de la magazin sa o ajute pe doamna, ii traduc tot ce doreste si petrec fix 20 de minute acolo, explicandu-i doamnei toate ofertele, cat costa abonamentul, ce presupune, ca poate sa isi pastreze numarul etc etc. Normal, zic eu, daca doamna nu stie sa vorbeasca – desi e de 2 ani in Spania – si e SINGURA, chiar are nevoie de ajutor.
Procedura de transfer de la cartele prepay la abonament dureaza patru zile, zice baiatul si telefonul GRATUIT o sa vi-l dam cand se activeaza contractul.
A, zice, pai nu se poate mai repede. Zice baiatul: nu si imi explica functionarea sistemului.
Trec peste detalii si doamna pare nemultumita. Baiatul – usor incurcat, ma privea nedumerit. Eu incercam sa ii explic doamnei, care NU ERA CONVINSA CA OAMENII DE LA VODAFONE O SA O SUNE sa vina dupa telefon, ca eu am trei contracte facute cu firma asta, ca vin, de ani de zile, la aceeasi reprezentanta si mi s-au rezolvat toate nelamuririle si ca nu am avut niciodata probleme sau surprize neplacute etc etc si ca NU SE PUNE PROBLEMA SA NU O SUNE, pentru ca in general nu se intampla asa ceva. Cu greu o scot din magazin si in strada femeia imi spune (am uitat sa va spun CA M-A INTREBAT UNDE LUCREZ si nu am vrut sa ii spun): SI DACA NU MA SUNA SI FOLOSESC EI TELEFONUL MEU???? Cum, doamna, zic, sa foloseasca tocmai telefonul GRATUIT (deci un telefon normal, nimic pretentios) pe care l-ati ales dumneavoastra, niste oameni care lucreaza la un magazin de telefoane si care, de regula, nu folosesc telefoanele clientilor? Bine, zice, dar EU CUNOSC O PERSOANA CARE A PRIMIT TELEFONUL PE LOC SI CONTRACTUL I-A FOST ACTIVAT PE LOC. Zic: uitati, doamna, mi se pare ca am stat 20 de minute cu dvs, ca sa va ajut, din timpul meu, v-am ajutat cu placere, dar mi se pare ca sunteti cam exagerata si teribila (!!! asa i-am zis, nu imi venea sa cred ca eu sunt cea care vorbeste!!!!) si ca trebuia sa va ganditi mai bine inainte de a pleca de acasa. Va rog sa ma iertati, zic, dar chiar ma grabesc. Si am plecat foarte energic catre treburile mele.
Asta e romanul din Spania, dragii mei. Vesnic “desconfiado”( lipsit de incredere in ceilalti), banuitor, suspicios, nemultumit, foarte inteligent si foarte bine informat. Nu ar trebui sa ma mir, pentru ca vine din tara unde, desi in oferta scrie clar ca transportul produselor e gratuit, soferul de la firma de frigidere tot in fata blocului i-l lasa si i-l urca in casa numai daca fraierul de client ii da ceva in plus.
Ca femeia asta sunt foarte multi romani in Spania.
Ce nu inteleg eu e de ce m-a nimerit tocmai pe mine tanti asta?

Leave a Reply