san sebastian la nr 55

23 sept_lumea noastra_Radio Romania Actualitati_ora 14-17

Toata lumea il astepta cu sufletul la gura si l-a primit cu bratele deschise, chiar daca a intarziat 12 ore. In sfarsit a ajuns in San Sebastián, in ovatiile publicului si insotit de actrita Carey Lowell, sotia sa. Richard Gere, caci despre el este vorba, este, cu siguranta, cel mai dorit actor din aceasta editie, a 55-a, a festivalului.
Astazi se va bucura si mai mult de aplauze, pentu ca va asista la proiectia filmului THE HOAX, Marea inselatorie, urmand apoi sa primeasca un premiu al festivalului din mainile actritei spaniole Aitana Sánchez-Gijón.
Tot astazi, in afara concursului, va fi prezentat filmul regizat de PAUL AUSTER, presedintele juriului acestei editii: Viata lui Martín Frost.
Dupa ce doar pentru prima zi s-au vandut apoximativ 35 de mii de bilete pentru primele evenimente din festival, este de asteptat ca la sfarsitul celor 10 zile de prezente speciale, scoicile de aur, semnul distinctiv al intalnirii cinematografice din San Sebastian, sa fie impartite cu generozitate. 9 din cele 19 productii din sectiunea oficiala sunt europene si, spun specialistii, exista un echilibru intre autorii consacrati si cei mai noi.
Iar de personalitati festivalul nu duce lipsa, spre deliciul publicului: dupa Viggo Mortensen joi seara, azi Richard Gere, care, impreuna cu Liv Ulmann, regizoarea suedeza, va primi premiul pentru diversitate al festivalului. Urmeaza, saptamana viitoare, Samuel L. Jackson si Lou Reed, a carui prezenta a fost deja confirmata, si altii despre care vom mai avea ocazia sa vorbim.
Pana astazi, cea mai aplaudata productie din concusurs a fost BUDA A EXPLODAT DE RUSINE, a regizoarei iraniene HANA MAKHMALBAF in varsta de doar 19 ani. Ea a filmat in Afganistan, tara distrusa de razboi si dupa ce a lasat cu gura cascata intreg festivalul, a redefinit si rolul cineastului: este nu persoana care face filme, ci aceea care nu inchide ochii in fata realitatii inconjuratoare.

Leave a Reply