Spania pentru Haiti

Incă o dată Spania a dat dovadă de solidaritate, aşa cum a făcut-o şi în alte ocazii: este a doua ţară din lume în lista celor care au strâns bani pentru Haiti. 3,7 milioane de euro pe zi!!! Bani de la oameni obişnuiţi, care au donat câte 10, 20, 30 de euro, cât a putut fiecare… trimişi către ONG-uri, în conturile deschise imediat după cutremurul din 12 ianuarie, bani pentru care băncile au perceput, evident, comisioane. Pentru că aici funcţionează şi sunt băgate în seamă, organizaţiile de apărare a drepturilor consumatorilor au sărit la beregata băncilor şi au cerut înapoierea comisioanelor, iar băncile au zis ok, dar fiecare cetăţean care a donat bani pentru Haiti trebuie să solicite acest lucru, pentru că nu se poate face automat (Daca plăteşti rata mai târziu, ştiu să te găsească în calculator şi să îţi trimită repede o scrisoare sau să îţi dea un telefon de avertizare cum că fiecare zi de întârziere înseamnă penalizări!!!!). E bine şi aşa… Şi toată lumea va fi mulţumită…Aici se poate.
E limpede că solidaritatea e un concept bine înţeles şi asumat în societatea spaniolă. Asta înseamnă şi că cine donează are siguranţa că banii ajung unde trebuie!
La fondurile strânse din bunăvoinţa cetăţenilor spanioli – deşi suntem în criză şi şomajul a atins cote uriaşe – se adaugă şi cele anunţate de guvern: 6 milioane de euro donaţie de urgenţă, plus peste 140 de milioane din fondul de Ajutor Oficial pentru Cooperare.
Înainte să public acest post, văd pe unul din blogurile RTVE (radio-televiziunea spaniolă) că până şi Nigeria, una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, se caută de bani pentru Haiti. Asta da solidaritate!