Tragedia de la Santiago de Compostela și întrebările fără răspuns

Tren în Vitoria

Tren scos din uz, Spania

Nu credeam să retrăim, în Spania, momente de oroare precum cele din 11 martie 2004. Accidentul de tren de la Santiago de Compostela a venit ca un trăznet pentru întreaga țară, care a fost paralizată o zi și jumătate, șocată de mulțimea victimelor.

Nu am avut timp să mă gândesc prea mult cum ar fi fost dacă…eram în tren. Dar m-am gândit că nu s-ar fi întâmplat o asemenea tragedie dacă era vorba despre un tren ca cel din fotografie, pe care l-am găsit acum o săptămână abandonat pe o linie ferată din nordul Spaniei.

Duminica trecută am venit din Țara Bascilor, cu un tren exact ca cel deraiat la Santiago. Accelerat ALVIA. Fără probleme, punctual, sigur, comod. Ca toate trenurile cu care am circulat de la Madrid spre Sevilla sau Barcelona, de mare viteză (AVE), până la Pamplona, San Sebastian și Vitoria, accelerate care seamănă foarte bine cu trenurile de mare viteză: curate, dotate cu toate facilitățile pentru pasageri, începând de la căști pentru tv sau radio, până la servirea excelentă din vagonul restaurant.

Nu cred că are sens să vorbesc prea mult despre curățenia de la wc sau despre liniștea din vagon, astfel încât oricine poate lucra, citi, dormi etc, prefer să le menționez doar, sunt aspecte normale.

Rămâne de aflat ce informații conține cutia neagră a trenului, singura care, din punctul meu de vedere, va putea clarifica de ce conductorul trenului nu a frânat înainte de curbă. Asta e marea întrebare, la care sper să aflăm răspunsurile. Până atunci, nu mă surprinde că toata lumea aruncă vina exclusiv pe el, de la președinții companiilor de căi ferate, până la unii experți în sisteme de securitate.

Sper ca anchetele, pentru că sunt două, să se desfășoare rapid și corect. Și nu uit că trenurile spaniole sunt model în lume. Dar nici că RENFE, compania de căi ferate spaniole, are contracte de miliarde de euro pentru lucrări în toată lumea, cea mai recentă de anvergură fiind în Arabia Saudită. Așa că nu cred că are vreun interes ca acest eveniment îngrozitor să se încheie cu pierderi financiare, cu o imagine șifonată sau cu vreun responsabil de la vârf demis.