VOCES – impotriva exploatarii sexuale

800 de mii de femei sunt, in fiecare an, victime ale exploatarii sexuale in intreaga lume. O afacere extrem de profitabila – din care retelele de trafic castiga in jur de 10 miliarde de euro pe an- in care Spania este tara de tranzit sau de destinatie. Cele mai multe dintre victime sunt romance. Aseara, la Madrid, a fost prezentat in premiera documentarul “VOCI – impotriva exploatarii sexuale”, filmat in Romania si Spania si realizat cu scopul de a le incuraja pe aceste victime sa DENUNTE autoritatilor persoanele care le-au obligat sa se prostitueze. Protagonistele acestui documentar, realizat de MABEL LOZANO, actrita si prezentatoare de televiziune, sunt 12 femei, cu identitatea protejata, care acum sunt adapostite de o fundatie din Madrid.

Am fost la premiera si a fost motiv suficient de insomnie, pentru ca filmul e impresionant. Documentarul a fost prezentat la un cinematograf unde au fost invitate o multime de personalitati din lumea spectacolului si a televiziunii in mod special. Am vazut vedetele locale si nationale (Fonsi Nieto, Ramon Calderon) si un mic concert live cu DIANA NAVARRO, care a semnat piesa SOLA, in documentar.
Documentarul este o premiera si se concentreaza pe sensibilizarea tutoror factorilor sociali si a denuntarii a ceea ce se numeste sclavia secolului 21, traficul de persoane cu scopul exploatarii sexuale.
Aproape 700 de femei din ROMANIA sunt anual victime DESCOPERITE ale retelelor de trafic de persoane. Cele mai multe victime provin din Romania, asa cum ne-a fost confirmat aseara, iar cea mai mare dificultate pe care o au este, dupa ce exercita prostitutia impotriva vointei lor, depasirea momentului si recuperarea unei vieti distruse pentru totdeauna.
Cele 12 femei care au avut curaj sa apara in fata camerei, cu identitatea protejata si cu fata ascunsa, e adevarat, sunt doar o mica parte a celor care au fost ajutate de proiectul ESPERANZA, SPERANTA, o organizatie neguvernamentala care ofera sprijin psihologic, adapost, reinsertie sociala si care devine un fel de a doua familie a acestor femei.
Revin la premiera: e clar ca impactul unui documentar realizat de o vedeta – Mabel Lozano – si lansat cu vedete este mult mai mare decat unul realizat de o echipa oarecare de la orice televiziune si difuzat la miezul noptii. Sper sa ajunga si in Romania.
A, si sa stiti ca PROYECTO ESPERANZA va prezenta peste 25 de zile un studiu privind activitatea sa din ultimii 5 ani.
Deci…mai vorbim.

Leave a Reply