Ziarist versus Putere sau cum am trăit vizita lui Ponta la Madrid

Am făcut parte din grupul de jurnaliști care au acoperit vizita lui Victor Ponta la Madrid și pot să spun că experiența s-a dovedit deosebit de interesantă, din mai multe motive.  Aici o să scriu doar câteva impresii.

1. Organizarea românească:  agitație, lipsă de punctualitate, aglomerație, stres, stres, stres.

2. Ziarist versus putere înseamnă rezistență la presiunea din partea guvernului României, care NU oferă informații,  încearcă să controleze, să afle înainte de conferință ce întrebări urmează să pună ziaristul premierului, eventual cu formularea pe care o dorește biroul de presă. Până la vizită, organizarea e secretă, ziaristul nu ar trebui să afle nimic. Dacă întreabă, nu se știe nimic oficial, dacă insistă, e mințit.

3. Momentul întrebărilor la conferința de presă comună a celor doi premieri:  partea spaniolă avea doi ziariși desemnați, partea română alți doi. Primul ziarist român a dorit spectacol (a reușit, el e știrea, nu vizita lui Ponta, Rajoy, Ponta la Madrid sau România!) și l-a făcut pe Rajoy să zică două vorbe despre interpelările parlamentare pentru cazul Barcenas, însă a ratat întrebarea despre restricțiile impuse românilor. O întrebare care trebuia adresată premierului spaniol a ajuns la Victor Ponta, care, evident, a minimalizat importanța piedicilor pe piața muncii, profitând să transmită mesajul: merci că îi ții pe români aici, în Spania, pentru că România nu are ce să facă pentru ei. Și scuză-ne pentru cei care comit infracțiuni, pentru romii pe care habar nu avem să îi integrăm, ba, dimpotrivă, i-am cam secera și pentru că existăm, în general. Dar veniți să ne cunoașteți la noi acasă, să vedeți imaginea reală.

Victor Ponta întoarce spatele ziariștilor, la Madrid.

Premierul evită întrebările ziariștilor, la Madrid

Colegul ziarist a întins o mână de ajutor colegilor spanioli, care de săptămâni bune se chinuie să smulgă de la Rajoy o declarație pe tema asta. Nu e nimic deosebit, Rajoy oricum răspundea la întrebare, venise pregătit, însă nu se aștepta să vină din partea ziaristului român.

4. A doua întrebare (au fost două, de fapt) mi-a revenit mie și în mod evident, ambii premieri, care au avut ca teme principale de discuție afacerile, dar și situația românilor, au spus CE AU VRUT EI: că Spania nu cere garanții pentru firmele spaniole, iar Guvernul României nu le favorizează, dar “se apleacă atent asupra proiectelor spaniole” . Dacă numărul de întrebări e limitat, e limitată și puterea presei. Ziarist vs. putere, avantaj putere.

5. Concluzia vizitei: firmele spaniole, falite, nu au posibilități de dezvoltare în propia țară, pentru că aici s-a cam construit ce era de construit și sunt obligate să caute investiții în exterior, iar România are nevoie de experți în infrastructură. In plus, comunitatea românească din Spania, desi se supune restricțiilor, ce nu vor fi ridicate pana la 1 ianuarie 2014, este în continuare cea mai numeroasă și este integrată într-o țară care a primit-o mai bine decât altele, unde manifestările xenofobe au fost evidente. Și în Spania sunt, dar nu vorbim despre ele. Dacă nu e fenomen generalizat, nu e nici un bai.

5. Ponta a zis în mai multe rânduri că românii care muncesc și plătesc taxe sunt apreciați și că cei care comit infracțiuni ar trebui să nu mai facă prostii, ceea ce înseamnă ca Rajoy i-a bătut obrazul.

6. Momentul culminant al vizitei nu a fost primirea la regele Juan Carlos, unde cred că Ponta a și întârziat, pentru că a avut discuții prea lungi la guvernul regional, ci… emisiunea Sinteza Zilei. Cu românii din comunitate, care l-au așteptat o oră, premierul a stat doar 10 minute. Acolo, reprezentanții bisericii ortodoxe i-au cerut bani (“dle Ponta, aveți o datorie la noi!”) pentru catedrala din Madrid, o investiție de ordinul milioanelor de euro.

Momentul cel mai important a fost prezența lui Victor Ponta la emisiunea lui Mihai Gâdea, care a deplasat la Madrid echipa de producție  de la București și a închiriat un studio de la o televiziune spaniolă. Acolo a spus Ponta ce treabă a avut el la Madrid, abia acolo a răspuns întrebărilor și a reacționat la declarația lui Băsescu pe tema numirii ministrului Transporturilor, după ce nu a vrut să răspundă acreditaților la guvern. Din nou, ziarist versus putere, avantaj Antena 3.

 

 

Leave a Reply